ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Περιεχόμενα

Αρχική
Προηγούμενη
Ιδρυτική Γ.Σ.
Καθαρισμός Δυρού
Σπηλαιοδιάσωση
Φαράγγι Τάνου
Ανεμογεννήτριες
Επιπτώσεις ΑΣΠΗΕ
Οδηγία 9243 Ε.Ε.
Αρχαιολογία σπηλαίων
Διάσωση κατσικιού
Κοπή πίτας 2009

Σπηλαιολογικά
Διευθύνσεις
Έδρας: Ορθίας Αρτέμιδος 42 (EXPRES SERVICE)
Τ.K 23100  ΣΠΑΡΤΗ, τηλ. 6972-857852,
τηλεομοιότυπο: 27310-22103
 
Λ.Ηλιουπόλεως 74, ’.Χαραυγή
Τ.Κ. 172 36 Υμηττός Αθήνα
τηλ./fax 210.9734206
&  6972.857852

Εκπομπή για τις ανεμογεννήτριες στο TV SUPER

Χθες το βράδυ 2/5/2006 πραγματοποιήθηκε η ζωντανή εκπομπή του καναλιού TV SUPER της Τζένης Σουκαρά στο νεόκτιστο οίκημα του καναλιού δίπλα στο 82ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου. Είχε μεγάλη διάρκεια από τις 22.00 μέχρι τις 01.45 και συμμετοχή πολλών παραγόντων από ολόκληρο το Μοριά. Τηλεοπτικές και τηλεφωνικές ζωντανές συνδέσεις καθώς και ενδιαφέροντα ρεπορτάζ του καναλιού με θέμα της εκπομπής αυτής τις ανεμογεννήτριες που προβληματίζουν και δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες. Πράγματι διαπιστώθηκε, ότι με τις αιτήσεις, για μετατροπή του Μοριά σε βιομηχανικό πάρκο από άκρη σε άκρη, την ανυπαρξία ενημέρωσης του κοινού, αλλά και δημοτικών φορέων ακόμη και οι ιδιωτικές ακόμη και ξένων συμφερόντων εκμεταλλεύσεις με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες που συγκρούονται σε σχέση με προγραμματισμένες προσπάθειες για την ήπια και αειφόρο ανάπτυξη του Μοριά και το όραμα των πολιτών να μείνουν στον τόπο τους για ένα καλύτερο αύριο. Ένα μέλλον που το περιβάλλον θα διατηρήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του καθώς και η ιστορική και παραδοσιακή ταυτότητα του Μοριά θα συνεχιστεί με την ανάπτυξη σε όφελος όλων των πολιτών του και όχι μεμονωμένων και μάλιστα ξένων συμφερόντων.

Αφορμή έδωσε η εκτεταμένη ερευνητική προσπάθεια του περιοδικού ΕΠΑΘΛΟ και η αφιέρωση του τελευταίου τεύχους στο επίμαχο θέμα. Οι προσπάθεια θα συνεχιστεί σε επόμενες εκδόσεις του περιοδικού, αλλά και εκπομπές του καναλιού με πορεία προς τις Πανλακωνική και Παμπελοποννησιακή συγκεντρώσεις, οι οποίες προετοιμάζονται από διάφορους φορείς.

Ο Όμιλός μας με κύρια περιοχή δράσης του τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, αλλά και τα πανέμορφα και ενδιαφέροντα φαινόμενα σπήλαια και φαράγγια στο Μοριά συμμετέχει στις προσπάθειες αυτές. Εκδηλώνει την ανησυχία του για τις ενέργειες αυτές χωρίς τον πρέποντα σχεδιασμό, όταν διαπιστώνεται μάλιστα η ανυπαρξία αναφοράς των σπηλαίων με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των σε περιοχές που κατατίθενται άδειες εγκαταστάσεων βιομηχανικών πάρκων με σημαντικό αριθμό σπηλαίων. Αντίθετα θα έπρεπε να δημιουργηθούν σπηλαιολογικά πάρκα όπως στον νότιο Πάρνωνα που από Κρεμαστή μέχρι το Μαλέα έχουν εξερευνηθεί περισσότερα από 150 σπήλαια και υπάρχουν αιτήσεις για μετατροπή ολόκληρης σχεδόν την έκτασης αυτής σε βιομηχανική. Μάλιστα μεγάλο ποσοστό σπηλαίων είναι και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, έχουν αρχίσει και αρχαιολογικές έρευνες και πολλά από αυτά βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και κορυφογραμμές.

Για το Μάλι Μάδι (μεγάλη μαδέρα, μεγάλο βουνό) στην Μεταμόρφωση του Δήμου Μολάων υπάρχει αίτηση για εγκατάσταση, ενώ υπάρχουν το βάραθρο στο « Ζ » σε στροφή του δρόμου για τη Ρηχιά, στην κορυφογραμμή του βάραθρο ανεξερεύνητο ακόμη και στην προέκταση του διάσελου που βρίσκεται αυτό και επί της ρεματιάς που ακολουθεί η τρύπα του «Βοριά» το πανέμορφο στολίδι της Λακωνίας παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Αναλόγως τοποθετήθηκε ανησυχώντας και ο πρόεδρος του Ορειβατικού Καλαβρύτων για τις αιτήσεις στην περιοχή τι στιγμή που στο φαράγγι Βουραϊκό έχει φτάσει η επισκεψιμότητα στα 60.000 άτομα ετησίως.

Ευχόμαστε στους πολίτες και την πολιτεία να βρεθεί πρέπων και σωστός τρόπος διευθέτησης του θέματος και υποσχόμαστε, ότι θα συνεισφέρουμε και εμείς με τις πληροφορίες μας από τη σπηλαιολογική δράση μας. Σκοπός και στόχος η τοποθέτηση σε περιοχές που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στο περιβάλλον και στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και στις μεγάλες ανάγκες για προώθηση και των άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.