ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Περιεχόμενα

Αρχική
Προηγούμενη
Ιδρυτική Γ.Σ.
Καθαρισμός Δυρού
Σπηλαιοδιάσωση
Φαράγγι Τάνου
Ανεμογεννήτριες
Επιπτώσεις ΑΣΠΗΕ
Οδηγία 9243 Ε.Ε.
Αρχαιολογία σπηλαίων
Διάσωση κατσικιού
Κοπή πίτας 2009

Σπηλαιολογικά
Διευθύνσεις
Έδρας: Ορθίας Αρτέμιδος 42 (EXPRES SERVICE)
Τ.K 23100  ΣΠΑΡΤΗ, τηλ. 6972-857852,
τηλεομοιότυπο: 27310-22103
 
Λ.Ηλιουπόλεως 74, Ά.Χαραυγή
Τ.Κ. 172 36 Υμηττός Αθήνα
τηλ./fax 210.9734206
&  6972.857852
Αρχαιολογία Σπηλαίων

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2003 πραγματοποιήθηκε προβολή-διάλεξη με θέμα ‘Η Αρχαιολογία των Σπηλαίων’ στο χώρο της Ελληνικής Εστίας Επιστημονικών Ερευνών που στεγάζεται στην οδό Δωδώνης 36 στον Κολωνό.

Η εισαγωγή του θέματος έγινε από τον Αρχαιολόγο κ. Ευάγγελο Μπεξή.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Κοφινάς, μέλος του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠΕΛΕΟ) και πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος Σπηλαιολογικού Ομίλου Ταϋγέτου Πάρνωνα «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» (με έδρα τη Σπάρτη Λακωνίας). Η παρουσίαση έγινε με προβολή slides από το προσωπικό του αρχείο και εστιάστηκε στην εξερεύνηση των Ελληνικών σπηλαίων που συμμετείχε και στα αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά ευρήματα τα οποία βρέθηκαν σε αυτά τα ολοζώντανα μνημεία της φύσης.

Την παλαιότερη ένδειξη ανθρώπινης παρουσίας στην Ελλάδα μας δίνει το κρανίο που βρέθηκε στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής το οποίο χρονολογείται μεταξύ 350 και 200 χιλιάδων χρόνων πριν.

Στην προβολή παρουσιάστηκαν σπήλαια στον ελληνικό χώρο όπως του Ερμή στην Κυλλήνη (Ζήρεια) , του Νυμφόληπτου, το έργο των Μινύων και οι καταβόθρες της Κωπαϊδας, η υποθαλάσσια σπηλιά των «Ελεφάντων» της Κρήτης, η Φραγκοσπηλιά Καρυστίας, κ.λ.π. Προβλήθηκαν πολλά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σπήλαια ιδιαίτερα της Λακωνίας. Παρατηρήθηκαν από τις φωτογραφήσεις, η επιφανειακή ύπαρξη οστράκων (κομμάτια αγγείων), οστών, εστιών, και λαξεύσεων που φανερώνουν την ανθρώπινη παρουσία διάφορων εποχών.

Η απόκρημνη μορφολογία και τα δύσκολα περάσματα καθιστούν δύσκολο πολλές φορές το εγχείρημα της κατάβασης ή εισόδου στα σπήλαια. Αυτό οφείλεται πολλές φορές στις γεωλογικές μεταβολές που υπέστησαν τα σπήλαια στους αιώνες που πέρασαν. Με το πλούσιο έργο και τη βοήθεια των εξερευνητών των σπηλαιολογικών Ομίλων καθίσταται εφικτή η καταγραφή τους. Στη συνέχεια ακολουθεί η μελέτη από τους επιστήμονες αρχαιολόγους-σπηλαιολόγους. Με τον τρόπο αυτό προκύπτει η ιστορική πληροφόρηση αλλά και η προστασία των σπηλαίων.

Η λεπτομερής και επεξηγηματική παρουσίαση του Γιάννη Κοφινά μέσα από τις εντυπωσιακές εικόνες που αποτυπώθηκαν στο φακό του κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεών του, προκάλεσε εξαιρετικό ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στο ακροατήριο. Ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων προς τον ομιλητή και μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό που διήρκεσε αρκετή ώρα.

Κατέστη σαφές στους παρευρισκομένους ότι ο ρόλος του σπηλαιολόγου είναι τέτοιος που κάνει πραγματικά “λόγο” για τα σπήλαια. Αυτό επιτυγχάνεται με την καλή εκπαίδευση αλλά και το μεράκι για την έρευνα και πλήρη καταγραφή των στοιχείων που διακρίνονται σε αυτά. Αυτός είναι ο πραγματικός σπηλαιολόγος, τόνισε ο ομιλητής, αλλιώς ο προβαίνων απλά στα σπήλαια είναι ο σπηλαιοβάτης,.

Η γνωριμία μου με το Γιάννη Κοφινά ξεκίνησε ως συνοδοιπόροι στον Ε.Ο.Σ. Αθήνας. Από την αρχή με εντυπωσίασε ο ανεξάντλητος ζήλος του στη διοργάνωση αναβάσεων και η τεράστια αγάπη του για τη φύση. Ιδιαίτερο μέλημά του ήταν πάντα η καταγραφή της χλωρίδας των βουνών και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλης της ομάδας κατά τη διάρκεια των αναβάσεών μας. Αστείρευτος σε πληροφορίες και ακούραστος στάθηκε και η αφορμή για να προσεγγίσουμε τα σπηλαιολογικά δρώμενά του και να του συμπαρασταθούμε αρκετοί φυσιολάτρες ως συνιδρυτές στο νεοσύστατο σπηλαιολογικό όμιλο. Ένα όραμα που νοιώθουμε την ανάγκη να το ζήσουμε μαζί και μια δραστηριότητα που δεν είναι απλά πρόσβαση στη φύση ή περιπέτεια, αλλά έπεται η έρευνα και η κοινωνική προσφορά στις περιοχές δράσης.

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία, δύναμη και κουράγιο και του υποσχόμαστε την συμπαράστασή μας στο πολύτιμο αυτό έργο της εξερεύνησης, καταγραφής, προβολής, και προστασίας των σπηλαίων.

Μαριλένα Χρηστέα
Ιδρυτικό μέλος Σπηλαιολογικού Ομίλου Ταϋγέτου-Πάρνωνα «ο Ποσειδών»