ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Περιεχόμενα

Αρχική
Προηγούμενη
Ιδρυτική Γ.Σ.
Καθαρισμός Δυρού
Σπηλαιοδιάσωση
Φαράγγι Τάνου
Ανεμογεννήτριες
Επιπτώσεις ΑΣΠΗΕ
Οδηγία 9243 Ε.Ε.
Αρχαιολογία σπηλαίων
Διάσωση κατσικιού
Κοπή πίτας 2009

Σπηλαιολογικά
Διευθύνσεις
Έδρας: Ορθίας Αρτέμιδος 42 (EXPRES SERVICE)
Τ.K 23100  ΣΠΑΡΤΗ, τηλ. 6972-857852,
τηλεομοιότυπο: 27310-22103
 
Λ.Ηλιουπόλεως 74, ’.Χαραυγή
Τ.Κ. 172 36 Υμηττός Αθήνα
τηλ./fax 210.9734206
&  6972.857852
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ΑΣΠΗΕ

Αριθμός Πρωτοκόλλου 150

Σπάρτη 21/8/2006

Προς: Προϊσταμένη Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας ΥΠ.ΠΟ
Αρδηττού 34β 11636 Αθήνα
φαξ. 210-9220322 email: protocol@eps.culture.gr

Κοινοποίηση:
α) ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ
Β) ΠΕΧΩ ΝΑ Λακωνίας

Θέμα: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ΑΣΠΗΕ στο όρος Κάρκανο με τη μεγάλη διάκλαση και το βάραθρο της «Βαγγελιώς».

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στον τοπικό Λακωνικό τύπο από την Νομαρχία Λακωνίας μέχρι στις 29/8/2006 το κοινό με βάση τη νόμιμη διαδικασία μπορεί να συμμετέχει στις Εκτιμήσεις Περιβαλλοντικών επιπτώσεων , για έκφραση γνώμης όσο αφορά την αδειοδότηση, για εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στο όρος Κάρκανο στο Δήμο Ζάρακος της ΒΑ Λακωνίας.

Στο όρος αυτό έχει διανοιχτεί αξιόλογου και εντυπωσιακού μεγέθους διάκλαση λίγα μέτρα βορειότερα από το υψομετρικό κολωνάκι της ΓΥΣ στην κορφή του εν λόγω όρους. Σε αυτήν υπάρχουν μεγάλα δέντρα και είναι δυνατή η πρόσβαση από την ανατολική πλευρά, ενώ η δυτική είναι κάθετη. Γινόταν χρήση του ρήγματος αυτού από βοσκούς από παλαιότερα με κατασκευή τοίχου, αφού στο βόριο σημείο του υπάρχει συνέχεια για 20 μέτρα περίπου καθόδου σε βάραθρο. Στο κεκλιμένο δάπεδο υπάρχει σάρα από αποκολλημένα πετρώματα που μπάζωσαν τη συνέχεια ,αν και υπάρχει στενό σημείο στο τελείωμα. Στο κατέβασμα με το σπηλαιολογικό σχοινί υπάρχουν τα λείψανα της μικρής Βαγγελιώς και του πατέρα της θυμάτων του Εμφυλίου πολέμου (αδελφός του παππού του ιδρυτικού μας μέλους Δημήτρη Μανίκη.

Επίσης στο εν λόγω ρήγμα στην νότια πλευρά του (προς το κολωνάκι) εισερχόμαστε σε μικρή διάκλαση που δεν μας επιτρέπει τη συνέχεια στενό πέρασμα. Στο ρήγμα διαφαίνονται οι προεκτάσεις συνεχειών στην επιφάνεια του εδάφους.

Στο δρόμο πλησίον του βαράθρου στο όρος Κάρκανο παρατηρήθηκε σκοτωμένο ακέφαλο νυκτόβιο πτηνό και κατά την πρόσφατη επίσκεψη σε αυτό για λήψη φωτογραφιών της θέσης του δεν υπήρχε, ενώ παρατηρήθηκαν μερικά από τα πούπουλά του στον χώρο αυτό. Επανειλημμένα βιντεοσκοπήσαμε παρόμοιο πτηνό στον ανεμόμυλο του όρους Πούλος, το οποίο φωλιάζει σε αυτόν και εκφράζουμε τη λύπη, αλλά και την αγανάκτησή μας, εάν κινδυνεύουν ήδη τα νυκτόβια πουλιά των πάμπολλων σπηλαίων της περιοχής από δολιοφθορές, αφού αυτά προστατεύονται με τα άλλα σπάνια αρπακτικά που συχνά πετούν στις περιοχές αυτές αναζητώντας την τροφή τους.

Η περιοχή στο όρος Κάρκανο διακρίνεται για την κύρια οικονομική εκμετάλλευση με την κτηνοτροφία στο Δήμο Ζάρακος με τα 35000 γιδοπρόβατα και τους 1502 κατοίκους. Επίσης υπάρχουν και αρκετά μελίσσια και το θυμάρι ακόμη τέλος Αυγούστου είναι ανθισμένο.

Με την επιστολή μας αυτή σας ενημερώνουμε, για τις πρέπουσες ενέργειές σας προς αποφυγή των επιπτώσεων και καταστροφών που θα επέλθουν από τυχόν εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αφού αυτές όπως παρατηρείται στο χάρτη μελετών ξεκινούν από το κολωνάκι της ΓΥΣ και το Βάραθρο της «Βαγγελιώς». Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τις υπάρχουσες αιτήσεις σε βουνό με τον μοναδικό όρο αυτό που θα μπορούσαν να τον έχουν άλλα βουνά με χιλιάδες κάρκανα. Το βάραθρο που έδωσε επάξια την ονομασία σε αυτό διακρίνεται από τα γύρω βουνά και την μεγαλοπρεπή Κουλουχέρα με τις κεραίες. Επίσης για τα πάμπολλα σπήλαια της Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς με το αξιολογότατο αρχαιολογικό υλικό και το πλούσιο βιοσύστημα.

Σας παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την ενημέρωση της επισπεύδουσας αρχής ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΠΕΧΩ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του Νομού Λακωνίας.

Ο Όμιλός μας στην κύρια περιοχή αυτή δράσης του συγκεντρώνει στοιχεία διαρκώς όσο αφορά στα πάμπολλα σπήλαια, γεωφυσικά φαινόμενα, τη σπάνια ενδημική χλωρίδα και τα αρπαχτικά και ιδιαίτερα τα σπηλαιόβια πτηνά και νυκτερίδες.

Μετά τιμής

Γιάννης Κοφινάς

Δαμιανός Βερόπουλος

Πρόεδρος

Γενικός Γραμματέας