ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Περιεχόμενα

Αρχική
Προηγούμενη
Ιδρυτική Γ.Σ.
Καθαρισμός Δυρού
Σπηλαιοδιάσωση
Φαράγγι Τάνου
Ανεμογεννήτριες
Επιπτώσεις ΑΣΠΗΕ
Οδηγία 9243 Ε.Ε.
Αρχαιολογία σπηλαίων
Διάσωση κατσικιού
Κοπή πίτας 2009

Σπηλαιολογικά
Διευθύνσεις
Έδρας: Ορθίας Αρτέμιδος 42 (EXPRES SERVICE)
Τ.K 23100  ΣΠΑΡΤΗ, τηλ. 6972-857852,
τηλεομοιότυπο: 27310-22103
 
Λ.Ηλιουπόλεως 74, ’.Χαραυγή
Τ.Κ. 172 36 Υμηττός Αθήνα
τηλ./fax 210.9734206
&  6972.857852
Καθαρισμός σπηλαίων Δυρού

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΣΑΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΠΕΛΕΟ
ΣΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΥΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΥΤΩΝ

Αρ.πρωτ. 9 - 21/1/03

Μεγάλη σπηλαιολογική αποστολή διεξήχθη από τον ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο (Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο) στις 18-19/1/03 στα σπήλαια Γλυφάδα Δυρού στο δήμο Οιτύλου. Πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Δ.Σ στα πλαίσια του εορτασμού της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από την ίδρυσή του (1982-2002). Η μεγάλη αυτή γιορτή του Ομίλου είχε στόχο τον καθαρισμό ολόκληρου του σπηλαίου (τουριστικού λιμναίου, χερσαίου, και μη τουριστικών διαδρομών).

Η μεγάλη συμμετοχή των 36 ατόμων, η άρτια εκπαίδευση, ο πλούσιος εξοπλισμός αλλά και η αγάπη για τα σπήλαια επέφεραν άριστα αποτελέσματα στην αποστολή- γιορτή αυτή του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.

Μεγάλη 16μελής ομάδα εισχώρησε κολυμπώντας το λιμναίο τμήμα ενός χιλιομέτρου μετά την τουριστική διαδρομή στα έγκατα των χερσαίων τμημάτων μέχρι το τέρμα του σπηλαίου. Τρία ζευγάρια δυτών καταδύθηκαν ακόμη και στον «Ωκεανό» σε βάθος 30 μέτρων, με την υποστήριξη μελών από λέμβους, καλύπτοντας την λιμναία τουριστική διαδρομή. ’λλα άτομα κάλυψαν την χερσαία τουριστική διαδρομή.

Στην αποστολή αυτή συμμετείχε ο Dr Γεωλογίας Βασίλης Γιαννόπουλος από το Υπουργείο Πολιτισμού, (Διεύθυνση Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας) για έρευνα σε σιφόνι αλλά και νέο χερσαίο τμήμα του σπηλαίου.

Τα σκουπίδια που εξήχθησαν ήταν πολλών ειδών. ’λλα είχαν σχέση με την απρόσμενη πτώση στο νερό προσωπικών αντικειμένων των επισκεπτών. Δηλαδή πολλά γυαλιά και κινητό τηλέφωνο, ακόμη και δύο σφουγγαρένια καθισματάκια λέμβων. ’λλα έδειξαν την ασυνειδησία που διακατέχει πολλούς, αφού έριξαν στο νερό φλας, μπαταρίες, πλαστικά κύπελλα, γυάλινα ποτήρια, μπουκάλια, κουτάκια συσκευασίας αναψυκτικών, καλώδια, λαμπτήρες, καπάκια φωτιστικών, εγκαταλελειμμένες σωληνώσεις κ.λ.π.

Πολλοί έριχναν λόγω του πανάρχαιου εθίμου στο νερό νομίσματα, όπως πεντάδραχμα, δεκάδραχμα ακόμη και εικοσάλεπτα παλαιά .

Αυτό που προξενεί μεγάλη αποτροπιαστική εντύπωση , αλλά και αντίθεση συναισθημάτων είναι για τον δύτη, που καταδυόμενος εισπράττει αρχικά την εικόνα των σκουπιδιών, αλλά και την εικόνα της ανθρώπινης παρουσίας στο σπήλαιο έντονα. Ιδιαίτερα οι σπασμένες πέτρες από τις εκρήξεις για την διάνοιξη των διαδρομών και ο μεγάλος αριθμός σταλακτιτών στον πυθμένα. Κατά την ανάδυση αντικρίζοντας το μεγαλείο της φύσης με το σπηλαιόθεμα του πλούσιου διακόσμου του σπηλαίου αυτού, που συγκαταλέγεται στα ομορφότερα του κόσμου. Ένα πραγματικό στολίδι του τόπου μας, ένα εκλεχτό δώρο της φύσης, που εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε.

Είναι αναγκαίο να παρατηρήσουμε ότι, τις δεκαετίες που πέρασαν, κανείς από τους υπεύθυνους φορείς διαχείρισης των τουριστικά αξιοποιημένων σπηλαίων, ασχολήθηκε όσο θα έπρεπε με τα μνημεία αυτά της φύσης.

Στην προκειμένη περίπτωση η πρωτοβουλία του ΣΠΕΛΕΟ αξίζει συγχαρητηρίων, που με βάση την αρχή της ιδέας του εθελοντισμού και της αγάπης και παιδείας των σπηλαιολόγων, επέφερε τον καθαρισμό του σπηλαίου. Μία πράξη προς μίμηση, που πρέπει να επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν πολλά μέλη Λακώνων σπηλαιολόγων όπως Γιάννης Κυριακάκης, Γιώργος Μακρής, και ο γράφων στην καταδυτική ομάδα. Ο Περικλής Σάκκαρης, Μιχάλης Κόντης, Κατερίνα Κυριαζή και η ψυχή της οργάνωσης αυτής η Γεωργία Τάρταρη.

Τα μέλη του ΣΠΕΛΕΟ θεμελιωτές στην ίδρυση του Σπηλαιολογικού Ομίλου Ταϋγέτου-Πάρνωνα «ο Ποσειδών», που συμμετείχαν στην αποστολή αυτή, δεσμεύτηκαν να οργανώνουν τέτοιου είδους αποστολές στο μέλλον με το νεοσύστατο Όμιλο και με συνεργασίες άλλων.

Τελειώνοντας Συγχαίρουμε και πάλι τον ΣΠΕΛΕΟ και τους συμμετέχοντες .

Δίνουμε ολόψυχα τις ευχές μας, για κάθε επιτυχία στο μέλλον στον αδελφό Όμιλο με το πλούσιο σπηλαιολογικό έργο.

Για το Δ.Σ ο πρόεδρος

Γιάννης Κοφινάς

Δημοσίευση ΣΗΜΑΙΑ 1/2/03