ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Περιεχόμενα

Αρχική
Προηγούμενη
Ιδρυτική Γ.Σ.
Καθαρισμός Δυρού
Σπηλαιοδιάσωση
Φαράγγι Τάνου
Ανεμογεννήτριες
Επιπτώσεις ΑΣΠΗΕ
Οδηγία 9243 Ε.Ε.
Αρχαιολογία σπηλαίων
Διάσωση κατσικιού
Κοπή πίτας 2009

Σπηλαιολογικά
Διευθύνσεις
Έδρας: Ορθίας Αρτέμιδος 42 (EXPRES SERVICE)
Τ.K 23100  ΣΠΑΡΤΗ, τηλ. 6972-857852,
τηλεομοιότυπο: 27310-22103
 
Λ.Ηλιουπόλεως 74, Ά.Χαραυγή
Τ.Κ. 172 36 Υμηττός Αθήνα
τηλ./fax 210.9734206
&  6972.857852
Βραχώδεις οικότοποι και σπήλαια

Αριθμός Πρωτοκόλλου 151

Σπάρτη 21/8/2006

 

Προς: Προϊσταμένη Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας ΥΠ.ΠΟ
Αρδήττου 34β 11636 Αθήνα
φαξ. 210-9220322 email: protocol@eps.culture.gr

Κοινοποίηση: Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού / Τμήμα Διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ
Τρικάλων 36, Αθήνα

Θέμα: Κωδικός για «βραχώδεις οικότοπους και σπήλαια».

Με βάση την Οδηγία 9243 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τον κωδικό 2540001 του NATURA για την ΒΑ Λακωνία δεν περιλαμβάνονται στο Δελτίο Αναγνώρισης οι εκεί ευρισκόμενοι βιότοποι «βραχώδεις οικότοποι και σπήλαια».

Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν τυχόν υπάρχουν οι δέουσες προβλέψεις στην Νομοθεσία όσο αφορά τις ΑΣΠΗΕ στην Επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς με τα ήδη 200 περίπου σπήλαια και βάραθρα εξερευνημένα. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν μερικές δεκάδες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και η έρευνα σε απώτερο χρόνο μπορεί να αναδείξει πολλά περισσότερα. Άμεσος κίνδυνος από τα Αιολικά Πάρκα είναι και το βιοσύστημα των νυκτόβιων αρπακτικών πτηνών και νυχτερίδων .

Η Ελλάδα (φωτεινή πέτρα, περιοχή) λόγω του πλούσιου ασβεστολιθικού πετρώματος που την διακρίνει κατατάσσεται στις πρώτες χώρες του πλανήτη μας σε αριθμό σπηλαίων. Μερικά ασβεστολιθικά βουνά όπως Πάρνων, Πάρνηθα, Παρνασσός ονομάστηκαν από τα πανάρχαια χρόνια από τους πρόγόνους μας με τη ρίζα «παρ» δηλαδή φάρος, φως, λαμπρότητα από το χαρακτηριστικό αυτό πέτρωμα με την ιδιότητα να εμφανίζει πολλά σπήλαια. Ο Υμηττός που έχει επαρκώς εξερευνηθεί έχει 90 σπήλαια και βάραθρα με τουριστικό στην Παιανία, αρκετά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και τα γεράκια να πετούν δίπλα μας φωλιάζοντας στο Βάραθρο της Συκιάς.

Με την εκτίμηση ότι δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί ο ήμισυς αριθμός των 20.000 σπηλαίων της Χώρας μας ανησυχούμε για την όποια Χωροταξία διενεργηθεί όσο αφορά τα σπήλαια. Μάλιστα πολλά εμφανίζονται από διανοίξεις δρόμων όπως το «Όμορφο» του Υμηττού, άλλα εμφανίζονται από πυρκαγιές ή ανακαλύπτουμε ότι τα έκλεισαν βοσκοί για τον κίνδυνο των ζώων τους.

Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την υπάρχουσα Νομοθεσία και Προβλέψεις των Επιπτώσεων από Αιολικά Πάρκα στα σπήλαια και βάραθρα και για τυχόν ως ενδεχόμενα κενά για την διευθέτηση του θέματος ως η κατ’ εξοχήν Αρμόδια Υπηρεσία για την προστασία των υπόγειων έγκοιλων της Χώρας μας.

Μετά τιμής

Γιάννης Κοφινάς

Δαμιανός Βερόπουλος

Πρόεδρος

Γενικός Γραμματέας