Σπήλαια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Χαραμπός Γαρδενίτσας Δ. Οιτύλου

Θέση: Βρίσκεται απέναντι από μικρή πλατεία και μπροστά από τις πυργοκατοικίες των οικογενειών Γιαννόπουλου και Γεωργακόπουλου του δ.δ. Γαρδενίτσας του δήμου Οιτύλου με συντεταγμένες 36 31 844 και 22 23 905.

Ονομασία: πήρε από τη συνήθεια όπως έχουμε αναφέρει στους μανιάτες να ονομάζουν τα σκοτεινά βάραθρα χαραμπούς. Η ονομασία του χωριού δεν δείχνει ετυμολογικά άσχετη από το φαινόμενο αυτό της φύσης με την αναγραμματισμένη γράδα (το γραδ σε γαρδ) δηλαδή σχισμή στο έδαφος όπως και πασίγνωστη και ιστορική Γραβιά στην είσοδο του φαραγγιού που χωρίζει το Παρνασσό από τη Γκιώνα.

Αναφορά: Έγινε στον Όμιλό μας από κατοίκους της περιοχής σε συζητήσεις και πρόκυψε η εξερεύνησή της με ιδιαίτερο και σπάνιο χαρακτηριστικό σε αυτή την αποστολή τα κεράσματα από τους κατοίκους της γειτονιάς και τη παρατήρηση του βαράθρου από τη μάντρα του σπιτιού σίρριζα σε αυτό. Δίπλα σε αυτό το μαντρότοιχο του σπιτιού υπάρχει μικρός βράχος, αρκετή βλάστηση και πεταμένα ξερά κλαδιά. Το προστατευτικό συρματόπλεγμα για τη προστασία του βαράθρου από τη ρίψη σκουπιδιών και για να μη κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά με τα παιγνίδια τους στη πλατεία το αποφύγαμε μπαίνοντας από τα ελαιοκτήματα στη δυτική πλευρά του.

Εξερεύνηση: Το βάραθρο εξερευνήθηκε το Σάββατο στις 29/9/2007 κατόπιν αδείας σας στα πλαίσια υλοποίησης ευρωπαϊκού προγράμματος του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας από Μ.Κ.Ο. όπως ο Όμιλός μας πού επικεντρώνει προς το σκοπό αυτό τη δράση του στις περιοχές των δήμων Οιτύλου και Βοιών.

Περιγραφή: Το άνοιγμα είναι 4.50 Χ3.00 μέτρα και οδηγεί σε μικρό πατάρι εξέχοντα βραχισμού στα 12 μέτρα με διάμετρο 10χ8 μέτρα. Έπειτα στενεύει 4Χ2 μέτρα και το σύνολο του βάθους καταλήγει στα 35 μέτρα.

Παρατηρήσεις: Το βάραθρο χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους του χωριού και τον Δήμο για σκουπιδότοπο. Το πρώτο πατάρι είναι γεμάτο σκουπίδια (κουζίνες πλυντήρια ψυγεία και πολλά αλλά πράγματα στα οποία είχαν βάλει φωτιά για να καούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ασβεστοποίηση του πρώτου παταριού το οποίο και καθιστά το βάραθρο πολύ επικίνδυνο. Το υπόλοιπο τμήμα του βαράθρου είναι σχεδόν γεμάτο και αυτό με παλιοσίδερα και πολλά άλλα αντικείμενα.

* Από την αναφορά προς την Προϊσταμένη Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας ΥΠ.ΠΟ.