Σπήλαια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Χαραμπός Οχιάς Δ. Οιτύλου

Θέση: Το βάραθρο βρίσκεται 150 μέτρα περίπου ΝΑ του Δ.Δ. Οχιά του δήμου Οιτύλου με συντεταγμένες 36 28 796 και 22 23 287  σε καμένη περιοχή προσφάτως από φωτιά.

Ονομασία: Συνηθίζεται να ονομάζουν πολλά βάραθρα με τον όρο «Χαραμπός» τα νοτιότερα χωριά της Μάνης. Στη περιοχή του Οιτύλου παρατηρήσαμε να τα ονομάζουν με τον όρο «Πρόπαντη». Φαίνεται, ότι τα σχετίζουν ο Μανιάτες τα κάθετα αυτά σκοτεινά σπήλαια βάραθρα με τα σκοτεινά έγκατα του Χάρου κατά τις λαϊκές παραδόσεις. Οπή του Χάρου και αντίστοιχα προς τον ’δη πορεία εμπνέουν τους κατοίκους της ιδιόρρυθμης αυτής περιοχής. Διαχρονικά άλλωστε στο ακρωτήρι Ταίναρο βρισκόταν η Πόρτα του ’δη σε σπήλαιο και ο ναός του θεού Ποσειδώνα είναι από πολλά χρόνια των Ασωμάτων ψυχοπομπών δηλαδή των Αρχαγγέλων. Οι Αρβανίτες από τις σημαντικές και ξεχωριστές φυλές των Ελλήνων συγκριτικά, Βάρα συγκόπτοντας λένε το βάραθρο και το βάθρο, τον τάφο, το μνημείο. Βαρυμπόμπη λένε το τάφο του Μπόμπη. Θρακιά επίσης από τη θράκα με τα μαύρα κάρβουνα.

Αναφορά: Δεν υπήρχε πρόσφατα, αλλά από τους δορυφορικούς χάρτες της περιοχής σε επισταμένες μελέτες του Ομίλου μας για τα σπήλαια του εν λόγω δήμου Οιτύλου επισημάνθηκε από το μεγάλο άνοιγμά του. Ο Αντώνης Κοιλάκος μέλος του ομίλου μας στην περιοχή αυτή έσπευσε για την επιβεβαίωσή του και ήταν ο εξερευνητής που πρώτος αρμάτωσε τα σπηλαιολογικά σχοινιά σε αυτό. Οι κάτοικοι μας είπαν ότι είχαν έλθει παλαιότερα σπηλαιολόγοι, αλλά δεν είχαν στοιχεία των.

Εξερεύνηση: Το βάραθρο εξερευνήθηκε το Σάββατο στις 29/9/2007 κατόπιν αδείας σας στα πλαίσια υλοποίησης ευρωπαϊκού προγράμματος του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας από Μ.Κ.Ο. όπως ο Όμιλός μας πού επικεντρώνει προς το σκοπό αυτό τη δράση του στις περιοχές των δήμων Οιτύλου και Βοιών.

Περιγραφή: Το άνοιγμά του εντυπωσιακά μεγάλο επάνω σε επιφανειακό ρήγμα με κατεύθυνση μόλις 9 μοιρών από το βορρά με διαστάσεις 4,5χ11 μέτρων. Οι διαστάσεις αυτές μεγαλώνουν ολίγο στο δάπεδο μετά από 23,5 μέτρα κάθετη κατάβαση. Ο πυθμένας του βαράθρου έχει κλήση 10-15 % κατηφορική από Β. προς Ν.

Παρατηρήσεις: Με την κάθοδο σε αυτό παρατηρήθηκαν τρία στενά ανοίγματα που δεν μας επέτρεψαν λόγω στενότητας την είσοδό μας σε αυτά, το ένα είναι στην Ν πλευρά, τα άλλα δύο σε μεταξύ τους απόσταση 6 μ. βρίσκονται στην Δ. πλευρά του βαράθρου. Μερικές συκιές, πολλά έντομα υπάρχουν στο δάπεδό του, όπως συχνά συναντάμε στα ανοικτά βάραθρα, καθώς και αρκετά σκουπίδια λόγω μικρής απόστασης από το χωριό.

* Από την αναφορά προς την Προϊσταμένη Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας ΥΠ.ΠΟ.