Σπήλαια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

"Χαραμπούλι" ή "Κουράκου" Γαρδενίτσας

Οδοιπορικό πρόσβασης, θέση, και αναφορά.
Φτάνοντας στο χωριό Γαρδενίτσα υπάρχει η πλατεία με το μεγάλο δέντρο (βελανιδιά). Παράλληλα με το υπάρχον σπίτι ακολουθώντας το μαντρότοιχο που υπάρχει και η κολόνα της ΔΕΗ με το εμφανές μονοπάτι προς τα νότια, μετά από μερικά λουρία (πεζούλες) υπάρχει μικρή είσοδος σε βραχώδες σημείο, με εντυπωσιακά μικρές διαστάσεις 40χ40 εκατοστά. Η πρώτη μας γνωριμία με το εν λόγω σπηλαιολογικό φαινόμενο έγινε με οδηγό μας τον κ. Πουλίκο Κουράκο από τη Γαρδενίτσα με αφορμή την Ιδρυτική μας Σπηλαιολογική Συνάντηση στην Αρεόπολη το Νοέμβριο του 2002. Με την τότε αναφορά έγινε και η ολοκλήρωση του εν λόγω Σχεδίου Δράσης στο Δήμο Οιτύλου εξερευνώντας στις 18/4/08 αυτό το βάραθρο που αποδείχτηκε το βαθύτερο και επομένως το πιο αθλητικό που με βάση τις μετρήσεις κατέρχεται σχεδόν στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας. Έτσι αδικείται από τους κατοίκους με την ονομασία αυτή το Χαραμπούλι λόγω του μικρού στομίου, όπως αποδείχτηκε από την σπηλαιολογική έρευνά μας. Οφείλουμε όμως και αφιερώνουμε την εξερεύνηση αυτή στο κ. Κουράκο και τον ευχαριστούμε για την βοήθειά του προς τον Όμιλό μας.

Περιγραφή
Τοποθετώντας τα σπηλαιολογικά σχοινιά εισήλθαμε σε μικρό πατάρι κατεβαίνοντας τα πρώτα 5μετρα με κλίση 30% όπου υπάρχει βάραθρο με στόμιο 8χ12 μέτρα .Στο πλευρικό τοίχωμά του κρέμονται καφετιές «μέδουσες» σταλακτιτικού υλικού. Μετά τα 55 μέτρα καθόδου το βάραθρο στενεύει απότομα σε κύκλο διαμέτρου 5 μέτρων. Σε μικρό πατάρι το οποίο εξέχει συγκρατούνται σκουπίδια και πολλές σφαίρες. Συνεχίζοντας υπάρχει το δάπεδο που συγκεντρώθηκαν πολλά σκουπίδια και παρά πολλές πέτρες από τις πλευρικές αποκολλήσεις.

Προχωρώντας με 35% κλίση φτάσαμε σε δυο κολόνες που θυμίζουν «πόρτα» ύψους 3 μέτρων. Εκεί υπάρχει πανέμορφη λευκή αίθουσα30χ20μ με 5-7 ύψος οροφής και πλήθος από σταλακτίτες και μικρές κολόνες. Στο τέλος πίσω από σταλακτίτες σε στενό σημείο βάλαμε ερωτηματικό για περισσότερη συνέχεια καθώς δε μπορέσαμε πλέον να προχωρήσουμε .

Παρατηρήσεις
Τα σκουπίδια με την παρουσία τους δημιουργούν ατμόσφαιρα αποπνικτική, οπότε τραβήξαμε φωτογραφίες, και αποχωρήσαμε σύντομα, αφού χρειάστηκε και ανάλογος χρόνος με το συνολικό βάθος του βαράθρου που είναι 93 μέτρα. Ανεβαίνοντας σκεφτήκαμε να αφήσουμε την είσοδο ανοικτή να ανανεώνεται καλύτερα ο αέρας ή να την κλείσουμε για την πιθανότητα ατυχήματος και επιλέξαμε το δεύτερο, αφού έτσι την βρήκαμε από τους ντόπιους. Έφερναν τα σκουπίδια και αρκετά τα έκαιγαν, ενώ στη συνέχεια ,δυστυχώς, χωρίς να γνωρίζουν τις κριμένες υποχθόνιες αξίες τα πετούσαν μέσα.