ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Κάτω Μερδιπός

Ο Κάτω Μερδιπός είναι βάραθρο που βρίσκεται στο χωριό Έρημος της Λακωνικής Μάνης. Πριν τα πρώτα σπίτια του χωριού θα συναντήσουμε στ’ αριστερά μας, προς Ν, ένα χωματόδρομο. Αν τον ακολουθήσουμε ως το τέλος του, στα 50 μ. ΝΑ πίσω από τα πουρνάρια τα «φρύγανα» όπως τα λεν οι Μανιάτες, κρύβεται ο Μερδιπός.

Η είσοδος του βαράθρου έχει διεύθυνση Α-Δ, το βάθος φτάνει τα 70μ. με μήκος δαπέδου 17 μ. και πλάτος 8,5 μ.. Κατεβήκαμε από την Ν/Δ πλευρά του βαράθρου ως το μόνο ασφαλές για αγκύρωση, αφού το μεγαλύτερο μέρος του πετρώματος του σπηλαίου, είναι κροκαλοπαγές και παρά πολύ ασταθές για ασφαλή κάθοδο.

Το πρώτο πράγμα που δημιουργεί που κάνει σε κάποιον εντύπωση είναι ο πυθμένας του βαράθρου, αφού έχει σχηματιστεί ένα τεράστιο δάπεδο που είναι γεμάτο πέτρες.

Λίγα μέτρα μετά ξεκινάει η καθοδική, πορεία προς τα Α. Φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο, αρχίζουμε την άνοδο σ’ ένα λόφο από χώμα με κλίση που αγγίζει τις 35ο για 35μ. μήκος. Το περίεργο είναι, ότι ο όγκος αυτός είναι καθαρό χώμα και αραιά έχει λίγες πέτρες. Το πόδι βούλιαζε στο ύψος της γάμπας μέσα στο σκουρόχρωμο χώμα.

Κατεβήκαμε στο χαμηλότερο σημείο για να διαπιστώσουμε που καταλήγουν τα νερά τα οποία αποθέτουν αυτό τον χωμάτινο όγκο κάτω από μερικούς τεράστιους βράχους, πεσμένους από την οροφή στην Δ. πλευρά. Στο σημείο αυτό, ένα σχίσμα οδηγεί μερικά μέτρα πιο κάτω όπου γίνεται όλο και ποιο στενό από εκεί και κάτω χωράει να περάσει μόνο το νερό.

Βρήκαμε πάρα πολλά οστά στην Ν/Δ πλευρά του δαπέδου, το σπήλαιο έχει υπάρξει για πάρα πολλά χρόνια αποθέτης άρρωστων και νεκρών ζώων μέχρι και τις μέρες μας. Βρήκαμε και ένα μικρό μοσχάρι όχι πολλών μηνών. Μας το είχε αναφέρει και ο οδηγός μας. Επίσης μας ανέφερε, ότι κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου είχαν ρίξει ένα κάτοικο διπλανού χωριού ζωντανό μέσα στο βάραθρο.