ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Βάραθρο Παλαβίστα

Στο τελευταίο ερειπωμένο πυργόσπιτο του Δρύαλου (πριν το βενζινάδικο) χωματόδρομος ανεβαίνει αριστερά και ανατολικά προς το βουνό Σαγγιά. Λίγο πιο πάνω που παίρνει κατεύθυνση ΒΑ στη στροφή και 50μ ΝΑ υπάρχει άλλο μεγάλο άνοιγμα το σπηλαιοβάραθρο Παλαβίστα. Μας ανέφεραν ότι στον εμφύλιο κατέβασαν με σχοινιά την Μανιάτισσα που θέλησε να ανασύρει το πτώμα του συζύγου της που έριξαν νεκρό. Επίσης το 1987 κατέβηκαν με σχοινόσκαλες έλληνες και ξένοι σπηλαιολόγοι καθώς και ο Νίκος Μαυροειδόγγονας.

Έμειναν ενθουσιασμένοι από το  διάκοσμο στο μακρύ διάδρομο που ακολουθεί μετά το τέλος του βαράθρου στο κάτω μέρος Αρματώνοντας με καρφί κατέβηκε ο γράφων. Στο βάραθρο υπάρχουν δέντρα χαντρινιές που το Σεπτέμβρη ωριμάζουν οι μικροί εύγεστοι καρποί τους. Επίσης πολλοί κισσοί αναρριχώνται από το δάπεδο στα τοιχώματά του. Πολλά πουλιά έφυγαν τρομαγμένα και στο τοίχωμα υπήρχε και φωλιά από λάσπη, σαν του χελιδονιού, από τσοπανάκι.

Ένα μικρό φίδι κρύφτηκε σε μικρή τρύπα. Υπήρχαν μερικά σκουπίδια πεταμένα αλλά και μεγάλα βράχια από την πτώση της οροφής. Η κλίση ήταν αρκετά κατηφορική με τη λάσπη από τις βροχές, αλλά και η σάρα από πέτρες κάνουν δύσκολη τη κυκλοφορία σε αυτό. Για την συνέχιση της αποστολής θα πρέπει να μην είναι ο καιρός βροχερός, λόγω της λάσπης, και να γίνει χρήση σχοινιών  για περισσότερη ασφάλεια στο κεκλιμένο δάπεδο.