Σπήλαια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Βάραθρο "Μαρουλίτσα Τσάπα" Καρυοβουνίου

Στην πλατεία του χωριού με τα πλατάνια και τη πηγή διασταυρώνονται δυο ρέματα. Ακολουθώντας το δεξί και προχωρώντας ανηφορικά στον αγροτικό δρόμο μετά από ένα χιλιόμετρο τελειώνει. Με τα υλικά μας συνεχίζουμε καταμεσής του ρέματος και μετά από 1300 μέτρα υπάρχουν τεχνικά σκαφίδια με δροσερό νερό αφού παραπάνω είναι η πηγή η οποία υδρεύει το χωριό και έχουν αφήσει λίγο για τους περαστικούς και τα ζώα. Συνεχίζοντος ακόμη 200 μέτρα στο ρέμα μέσα στα έλατα στρίβουμε 30 μέτρα δεξιά όπου υπάρχει το βάραθρο αυτό.

Η είσοδος του είναι 3Χ1,5 μ και το μονοκόμματο σχοινί οδηγεί κατακόρυφα 28 μέτρα παρατηρώντας τα χλωροφύκη με την πρασινάδα λόγω του εισερχόμενου φωτός και θυμίζει τη πράσινη αρρώστια των τουριστικών σπηλαίων από τον τεχνητό φωτισμό. Ο διάκοσμός του αποτελείται σε όλο το βάραθρο από πλευρικούς παραπετασματοειδής σταλακτίτες, τις μέδουσες όπως τις αποκαλούν επικαλυμμένες με σταλαγμιτικό πολτό, δηλαδή το σπηλαιόγαλα. Η αίθουσα έχει διαστάσεις 8Χ16μ με κατηφορική κλίση 3 μέτρα και ύψος 10,7μ.

Η συγκινητική έκπληξη της επίσκεψής μας με αφορμή τη βελτίωση του αρχείου μας για την ανάδειξη των σπηλαίων της περιοχής με το εν λόγω Σχέδιο Δράσης ήταν η μικρή σαλαμάνδρα. Πριν 4 χρόνια κατά την αρχική εξερεύνησή μας συναντήσαμε αυτό το σπάνιο για το Ταΰγετο οικοδεσπότη του σπηλαίου με μαύρο χρώμα και κίτρινες βούλες. Τη βρήκαμε τώρα ελαφρώς μεγαλύτερη συντροφιά με τους άλλους συγκάτοικους στο βάραθρο τις νυκτερίδες και τα δολιχοποδα.