Σπήλαια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Σπήλαιο "Τιμόθεου" Αγίου Νίκωνα

Του Κώστα Ξυδέα

Οδοιπορικό. Από το δημοτικό διαμέρισμα ’γιος Νίκων (ή Πολιάνα) σε απόσταση 500 μέτρα στο δρόμο προς το Οίτυλο, στα αριστερά υπάρχει αγροτικός δρόμος που οδηγεί στο εκκλησάκι του Οσίου Νίκωνα στην κορφή του βουνού με υψόμετρο 1200 μέτρα. Από εκεί με κατεύθυνση βόρειο-δυτική με κατηφορική διαδρομή σε ρεματιά για άλλα 500 μέτρα και υψομετρική 300 μέτρα, προχωρώντας 60 μ στα δεξιά, στο ρίζωμα ενός μικρού γκρεμού υπάρχει το εν λόγω βάραθρο με συντεταγμένες Ν 36΄45,373  Ε 022΄΄21,128. Το βάραθρο «Τιμόθεου» μας το υπέδειξε το ιδρυτικό μέλος του ομίλου μας, ο δάσκαλος Κυριάκος Νικολαρέας.

Μόνο με ένα αρμάτωμα στο μονοκόμματο βράχο και δέσιμο του σχοινιού από μια μεγάλη κουμαριά οδηγούμαστε μονοκόμματα σε βάθος 33 μέτρων. Το εμβαδόν της αίθουσας είναι μόλις 20 τμ, φτωχή σε διάκοσμο και χωρίς να συνεχίζει.

Βιολογία: παρατηρήθηκαν δολιχόποδα, νυχτερίδες, τρωκτικά και σκορπιοί.

Λαογραφία: Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν το βουνό ιερό για αυτό το ονόμασαν ’γιο Νίκωνα, όπου κάθε χρόνο τον Αύγουστο στην πρώτη πανσέληνο ανεβαίνουν και εκτός των άλλων απαγγέλλουν ποιήματα.