Σπήλαια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Σπήλαιο "Κριαριού" Αγίου Δημητρίου

Του Κώστα Ξυδέα.

Συντεταγμένες  Ν36’47,833  Ε022΄΄19,061 και υψόμετρο 65 μέτρα.

Το σπήλαιο «Κριαριού» βρίσκεται άνωθεν του σπηλαίου καταφύγι Σελίνιτσας στο κεντρικό επαρχιακό δρόμο Αγίου Δημητρίου – Τραχήλας και μας το υπέδειξε εκ του μακρόθεν ο κύριος Θεόδωρος Παυλέας. Η προσέγγιση είναι δύσκολη από τον προαναφερόμενο δρόμο λόγω της απόκρημνης περιοχής, όπου δεν υπάρχει μονοπάτι από το σημείο αυτό. Από την επάνω μεριά όμως είναι δυνατή η πρόσβαση διότι υπάρχουν καλλιεργήσιμα κτήματα. με μικρές πηγές και πηγάδια.

Το σπήλαιο χρησιμοποιούταν πριν 50 χρόνια περίπου για στάβλισμα μέχρι και 500 αιγοπροβάτων με μια κεντρική είσοδο από την ανατολική πλευρά, αλλά και δεύτερη όπου έρποντας 14 μέτρα περίπου από το εσωτερικό του σπηλαίου οδηγεί στη δυτική πλευρά σε μικρό μπαλκόνι με μαγευτική θέα προς το πέλαγος.

Στον περίγυρο του σπηλαίου τα πετρώματα δείχνουν να είναι από ίζημα με διάφορα θαλάσσια απολιθώματα .Εντυπωσιακό είναι το μέγεθος της μονοκόμματης κυκλικής αίθουσας μήκους 62 μέτρων που δίνει την εντύπωση ενός τούνελ που δημιουργήθηκε από το πέρασμα υπογείου ποταμού, αφού τα τοιχώματα καθώς και η οροφή είναι σχεδόν λεία, χωρίς σταλακτιτικό διάκοσμο.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου παρατηρήθηκαν διάφορες ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως κτιστά σκαλοπάτια και τοιχία.