Σπήλαια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Περιεχόμενα

Αρχική
Προηγούμενη
Εξέλιξη Σχεδίου
Φαράγγι Άρση 1
Φαράγγι Άρση 2
Λάδων
Λαγκάδα
Λαφότραφος 1
Λαφότραφος 2
Άϊ Γιώργης
Ερύμανθος
Βιδιάκι

Σπηλαιολογικά
Διευθύνσεις
Έδρας: Ορθίας Αρτέμιδος 42 (EXPRES SERVICE)
Τ.K 23100  ΣΠΑΡΤΗ, τηλ. 6972-857852,
τηλεομοιότυπο: 27310-22103
 
Λ.Ηλιουπόλεως 74, Ά.Χαραυγή
Τ.Κ. 172 36 Υμηττός Αθήνα
τηλ./fax 210.9734206
&  6972.857852
Φαράγγι Άρση (Δ.Δ. Βρυσούλα-Μαυρολίμνα)

Προσβάσεις. Μετά το χωριό Βούτσι συνεχίζοντας προς Μοναστηράκι υπάρχει σε αριστερή στροφή κάτω από γεφύρι ο παραπόταμος του Άρση ποταμού. Δεξιά βρίσκεται η πηγή «Βρυσούλα» στα 555μ υψόμετρο και με συντεταγμένες 37 46 596 – 21 50 833, που παρκάρουμε για να εισέλθουμε στο φαράγγι.

Είναι ξηρό τον περισσότερο καιρό και η διάσχισή του γίνεται μέχρι τη Μαυρολίμνα κάτω από το Βούτσι όπου υπάρχει δυνατότητα εξόδου με μονοπάτι για το χωριό αυτό. Επίσης και η δυνατότητα σύνδεσης προς την άλλη κατεύθυνση με το χωριό Μοναστηράκι. Οδικώς, χρειάζεται 15 λεπτά προς την κατεύθυνση της ροής, που ο χωματόδρομος διασχίζει το ποτάμι από το Βούτσι. Για να φτάσουμε στο σημείο εξόδου ξεκινάμε από χωματόδρομο στην είσοδο του χωριού (με το άγαλμα του παπά) προς την απορροή.

Περιγραφή. Στο ξεκίνημα είναι ρεματιά με πλατάνια και στη πορεία εμφανίζονται μικροί τράφοι με ξηρές βάθρες που παρακάμπτονται από τα πλάγια των ομαλότερων όχθων. Υπάρχει όμως πιο κάτω ένα μεγάλο γεωλογικό κατέβασμα λόγω υψομετρικής διαφοράς και αλλαγής επιπέδου. Εκεί κλιμακώνονται στο άγριο τοπίο οι μεγαλύτεροι τράφοι της ευρύτερης περιοχής που ίσως να έδωσαν την ονομασία στον Άρση, δηλαδή αρσενικό ποταμό. Το πρώτο κατέβασμα είναι 13 μέτρα με πέρασμα σχοινιού από δάφνη και συνεχόμενα ανεβαίνουμε εύκολα από τη βάθρα σε πατάρι προς το δεύτερο τράφο των 26 μέτρων και μεγαλύτερο στη περιοχή με κρίκο. Μετά από λίγα μέτρα αρχίζει το επόμενο διπλό κατέβασμα που ενώ δείχνει εύκολο, καλό είναι στο αρχικό 14μ να χρησιμοποιήσουμε τα σημεία αγκύρωσης στο κρίκο με τα σχοινιά για την ασφάλειά μας.

Στη συνέχεια μπορούμε να παρακάμπτουμε το κατέβασμα από τη δεξιά μας πλευρά ή συνεχίζουμε με τα σχοινιά από κρίκο για άλλα 14μ. Στα 100 μέτρα περίπου υπάρχει ένα ακόμη κατέβασμα 10μ με κρίκο ή τη χρήση του δένδρου που υπάρχει εκεί. Μετά συνεχίζεται για μισή ώρα η πορεία μας και φτάνουμε στο νερόμυλο. Οι παλαιότεροι περίτεχνα είχαν εκμεταλλευτεί στο σημείο αυτό το νερό αποκόβοντάς το με μυλαύλακο από το ποτάμι που κατέρχεται με τα βροντερά του νερά από το Μοναστηράκι. Εκεί κατέβαινε παλιά μονοπάτι από το Βούτσι.

Εδώ αρχίζει η μικρή υδάτινη διαδρομή με τη Μαυρολίμνα του νερόμυλου και τον 10μετρο καταρράκτη της στα δεξιά μας. Μέσα από τα νερά φτάνουμε σύντομα στις τελευταίες τρεις μαυρολίμνες που υπάρχει δυνατότητα να παρακάμψουμε τους καταρράκτες αυτών με τα σχοινιά από αριστερά, όπου υπάρχουν δένδρα ή να αρματώσουμε στην ανοξείδωτη ασφάλεια και να συνεχίσουμε από τα νερά. Ο πρώτος καταρράκτης είναι 9 μέτρων.

Ο επόμενος είναι 10 μέτρων και υπάρχει η δυνατότητα, να κατεβούμε για λίγο και μετά μας περιμένει ένα διασκεδαστικό άλμα 4 μέτρων στα άπατα νερά. Αυτή και η επόμενη μαυρολίμνα είναι προσβάσιμες αν κατεβούμε το χωματόδρομο από το Βούτσι (άγαλμα παπά) και να περπατήσουμε αντίθετα στη ροή 15 λεπτά.