Σπήλαια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"

Περιεχόμενα

Αρχική
Προηγούμενη
Εξέλιξη Σχεδίου
Φαράγγι Άρση 1
Φαράγγι Άρση 2
Λάδων
Λαγκάδα
Λαφότραφος 1
Λαφότραφος 2
Άϊ Γιώργης
Ερύμανθος
Βιδιάκι

Σπηλαιολογικά
Διευθύνσεις
Έδρας: Ορθίας Αρτέμιδος 42 (EXPRES SERVICE)
Τ.K 23100  ΣΠΑΡΤΗ, τηλ. 6972-857852,
τηλεομοιότυπο: 27310-22103
 
Λ.Ηλιουπόλεως 74, Ά.Χαραυγή
Τ.Κ. 172 36 Υμηττός Αθήνα
τηλ./fax 210.9734206
&  6972.857852
Φαράγγι Λαγκάδα

Μετά το Βούτσι προς το Μοναστηράκι υπάρχει ο χωματόδρομος αριστερά προς το δάσος της Κάπελης σε δεξιά στροφή όπου υπάρχει και αγροικία. Η διαδρομή οδηγεί αμέσως στο πυκνό και πανέμορφο δάσος της Κάπελης, μέχρι που ο δρόμος χωρίζει στα δύο με σχήμα Υ και πινακίδα που γράφει «προς Αϊ Γιώργη» σε υψόμετρο 628μ. Από δεξιά συνεχίζουμε μέχρι που δυσκολεύει κατηφορικά σε αδιέξοδο πάνω από τη Λαγκάδα στα 511μ ύψομ και συντεταγμένες 34 45 632-21 49 702.

Το μονοπάτι που ακολουθεί για 200 μέτρα περίπου πορείας οδηγεί στη κοίτη με την ρεματιά της Λαγκάδας που είναι απορροή από το δάσος της Κάπελης με ανατολική κατεύθυνση προς τον Άρση ποταμό. Κάτω από τα τεράστια πλατάνια δίπλα ή μέσα από τα τρεχούμενα νερά συνεχίζουμε και σε λίγο συναντάμε ένα στένωμα «πόρτα», όπως αλλιώς ονομάζουμε. Πιο κάτω μας εντυπωσιάζει πλευρικός καταρράκτης από τη δεξιά κοίτη τον οποίο δημιουργεί εποχιακή ροή από πηγή του δάσους. Στη συνέχεια θα συναντήσουμε μικρό καταρράκτη 4 μέτρων τον οποίο κατεβαίνουμε με χρήση σχοινιού ή με προσοχή απ’ την αριστερή πλευρά της κοίτης που υπάρχει κατέβασμα. Η πορεία συνεχίζει για το άγριο και έντονο ανάγλυφο του φαραγγιού με ψηλά και κάθετα τοιχώματα, όπου θα κατεβούμε σε στενό αύλακα με αρμάτωμα από μικρό πλατάνι. Σε λίγα μέτρα υπάρχει καταρράκτης 6 μέτρων με κρίκους σε καρφιά για τη χρήση των σχοινιών. Το σημείο αυτό θυμίζει με την πυκνότατη βλάστηση τις τροπικές ζούγκλες. Μετά ανοίγει η ρεματιά και συνεχίζουμε την πορεία και σε κάποιο σημείο θα προσέξουμε στη δεξιά πλευρά ψηλά στο τοίχωμα εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Στη συνέχεια θα χαθεί το νερό και αργότερα θα εμφανιστεί και πάλι η ροή του. Εκεί θα βρούμε μεγάλα τμήματα πετρωμάτων από κατολισθήσεις και περνάμε ανάμεσά τους.

Η πορεία μας οδηγεί σε επόμενο καταρράκτη 3 μέτρων που είναι ο τελευταίος. Εδώ υπάρχει ανθρώπινη επέμβαση με το μυλαύλακα να κλέβει νερά από το πλάι για την απαιτούμενη πτώση και εκμετάλλευση της δυναμικής των ενέργειας. Κατεβαίνουμε με σχοινί και σε λίγο θα παρατηρήσουμε το τοπίο να αλλάζει, αφού οι πλαγιές χαμηλώνουν και μας οδηγούν στην έξοδο μετά από 4 ώρες περίπου συνολικής πορείας 7.580 μ. Εκεί υπάρχει χωματόδρομος στα 243μ υψομ και θα πρέπει να έχουμε αφήσει αυτοκίνητο κατεβαίνοντας από το Βούτσι μέσω του Αι Λιά στην περιοχή του οικισμού των Αρσηναίων με τη βίλα του Γιώργου Δουρίδα και το χαρακτηριστικό της ψηλό πύργο παρατήρησης. Λίγο μετά τη συμβολή της Λαγκάδας με τον Άρση υπάρχει το γεφύρι που συνδέεται ο χωματόδρομος αυτός με το Βούτσι. Αν δεν περάσουμε το γεφύρι και συνεχίσουμε το χωματόδρομο προς το νότο και τη ροή του Άρση θα φτάσουμε στο Τουμπίσι με τη μεγάλη γέφυρα του Λάδωνα και με τον αυτοκινητόδρομο προς Βυτίνα ή Πύργο.