Σπήλαια

 
Περιεχόμενα

Αρχική
Σπήλαια Ταϋγέτου
Σπήλαια Πάρνωνα
Σπήλαια Ελλάδας

Σπηλαιολογικά
Διευθύνσεις
Έδρας: Ορθίας Αρτέμιδος 42 (EXPRES SERVICE)
Τ.K 23100  ΣΠΑΡΤΗ, τηλ. 6972-857852,
τηλεομοιότυπο: 27310-22103
 
Λ.Ηλιουπόλεως 74, ’.Χαραυγή
Τ.Κ. 172 36 Υμηττός Αθήνα
τηλ./fax 210.9734206
&  6972.857852

Εξερεύνηση: Η πρόσβαση και η εξερεύνηση των σπηλαίων είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο και πολλές φορές επικίνδυνο. Για αρκετούς είναι ένα χόμπι ή σπορ, αφού εκπαιδεύτηκαν και γνώρισαν τα μυστικά και τις τεχνικές. Για άλλους πάλι μια επίπονη συστηματική επιστημονική δουλειά, γιατί τα σπήλαια παρουσιάζουν ιδιαίτερο και πλατύ ενδιαφέρον. Μελετούνται γεωλογικά, υδρολογικά, ανθρωπολογικά και Ιστορικά. Κλιματολογικά παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για τούτο η σπηλαιολογία έχει δύο ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Σχηματισμός: Το σπήλαιο είναι μια μεγάλη κοιλότητα στο πέτρωμα πάνω ή κάτω από την επιφάνεια της Γης. Τα σπήλαια σχηματίζονται συνήθως σε ασβεστολιθικά πετρώματα, με τη βοήθεια της διαλυτικής δράσης των υπόγειων νερών. Δεν αποκλείεται όμως ο σχηματισμός τους και σε άλλα πετρώματα, όπως σε λάβα, ψαμμίτες και μάργες, ενώ είναι διακοσμημένα με σταλαχτίτες και σταλαγμίτες.

Σπηλαιολογία: Είναι η επιστήμη που ασχολείται με την έρευνα των σπηλαίων από κάθε άποψη (ανακάλυψη, τεχνική εξερεύνησης και καταγραφής, τοπογράφησης, γεωλογικής μελέτης, φωτογράφησης, τουριστικής ανάπτυξης κτλ). Η σπηλαιολογία ξεκίνησε σαν σπορ κατά τον προηγούμενο αιώνα και βαθμιαία εξελίχτηκε σε μια πολύπλευρη επιστήμη. Σαν χρονολογία δημιουργίας της μπορεί να οριστεί το 1895, όταν ιδρύθηκε ο πρώτος σπηλαιολογικός σύλλογος στη Γαλλία. Το πρώτο διεθνές συνέδριο σπηλαιολογίας έγινε στο Παρίσι το 1953. Στην Ελλάδα σπηλαιολογικές κινήσεις παρατηρήθηκαν μετά το 1930, από τούς πυρήνες των οποίων δημιουργήθηκε το 1950 από τον Γιάννη και ’ννα Πετροχείλου η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία. Στο Υπ Πολιτισμού υπάγονται οι δύο Εφορείες του, ενώ όλοι σχεδόν οι σπηλαιολογικοί σύλλογοι της χώρας μας αποτελούν τα Μέλη της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε. www.fhs.gr).


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
"ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"
Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ε.Κ.Τ.