Περιεχόμενα

Αρχική
Προηγούμενη
Μπάμπολα
Σπήλαιο Ιμπραήμ
Σπήλαιο Μιχάλη
Σπήλαιο Μύρου
Παλιόχωρας
Σπήλαιο Σάρου
Αγίας Βαρβάρας

Σπηλαιολογικά
Διευθύνσεις
Έδρας: Ορθίας Αρτέμιδος 42 (EXPRES SERVICE)
Τ.K 23100  ΣΠΑΡΤΗ, τηλ. 6972-857852,
τηλεομοιότυπο: 27310-22103
 
Λ.Ηλιουπόλεως 74, ’.Χαραυγή
Τ.Κ. 172 36 Υμηττός Αθήνα
τηλ./fax 210.9734206
&  6972.857852
Σπήλαιο Ιμπραήμ

Αρχείο Ε.Σ.Ε. αριθμός 1071

Κείμενο ’ννα Πετροχείλου - Επιμέλεια Γιάννης Κοφινάς

Το σπήλαιο Ιμπραήμ βρίσκεται ΝΔ του χωριού Βρύση της Κοινότητας Κυπαρισσιού επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς στη ΒΑ πλευρά του όρους Μύρου, σε ύψος περίπου τα 700μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και σε πολύ απόκρημνη περιοχή. Η προσπέλαση του σπηλαίου γίνεται από το χωριό Βρύση καταρχήν μεν από το δρόμο Βρύση-Γέρακα και στη συνέχεια από ανηφορική ατραπό μέχρι τη βάση του βραχώδους τμήματος του όρους. Συνολική πορεία 2 ½ ωρών. Από τη βάση του βραχώδους τμήματος μέχρι την είσοδο του σπηλαίου η προσπέλαση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια αναρριχητικού σχοινιού. Ολόκληρη η περιοχή του σπηλαίου είναι βραχώδης, αλλά με άφθονη βλάστηση θάμνων.

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

Το σπήλαιο αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα του απαρτίζεται από έναν τεράστιο θάλαμο σε δύο ύψη. Το κάτω εμπρός είναι σχεδόν επίπεδο, μήκους 10μ. πλάτους 14μ και ύψους οροφής 15μ. Το άνω δεξιά του ( κατά 4μ ψηλότερα) αποτελείται από στέρεους βράχους και χώμα. Είναι πολύ ανηφορικό. Έχει πλάτος 10μ. και ύψος επίσης 10μ. Προς το τέλος του επίπεδου θαλάμου σε κάθετο και λείο βράχο, σε ύψος 9μ. βρίσκεται η είσοδος του δεύτερου τμήματος. Η προσπέλαση σε αυτή την είσοδο γίνεται με αναρρίχηση από τους δεξιά υψούμενους απότομους βράχους. Το δεύτερο τμήμα του σπηλαίου αποτελείται από δύο κυρίως θαλάμους. Η είσοδος του πρώτου θαλάμου έχει πλάτος 2μ. και ύψος 1,5μ. Μετά 1μ. από την είσοδο αρχίζει, αριστερά, δεξαμενή νερού διαστάσεων 2χ3χ2μ.,χτιστή, με επάλειψη άριστα διατηρημένη, χωρίς νερό. Στη βάση της έχει βαθμίδες χτιστές προφανώς για επιθεώρηση του εσωτερικού της ή για το γέμισμά της από ένα μικρό παράθυρο που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της. Προς τα δεξιά αυτής της δεξαμενής συνεχίζει ο πρώτος θάλαμος, επίπεδος, μήκους 11μ.,πλάτος στην αρχή 2,5μ και στη μέση 4μ. και καταλήγει σε 0,8μ. με ύψος στην αρχή 3μ. και στη μέση 8μ. Προς τα αριστερά του θαλάμου υπάρχουν ογκόλιθοι που αποσπάστηκαν από την οροφή. Λίγο πριν το τέλος του θαλάμου αυτού, αριστερά αρχίζει ο δεύτερος θάλαμος πολύ κατηφορικός, μήκους 12μ. και πλάτους στην αρχή 4μ και μετά μέχρι 2μ. διαπλατυσμένος σε 6 μ. για να καταλήξει στο τέλος στο 1μ. Το μεγαλύτερο μέρος του θαλάμου τούτου καλύπτεται από ογκόλιθους που έχουν αποσπασθεί από την οροφή, δια μέσου των οποίων ή πάνω από αυτούς γίνεται η προσπέλαση. Ως εκ τούτου το ύψος της οροφής κυμαίνεται από 1-3μ. Μέσα στο θάλαμο υπάρχουν ελάχιστοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σε τρία σημεία του υπάρχουν λεκάνες συλλογής νερού (gours). Το σπήλαιο Ιμπραήμ εκτείνεται από ΒΑ προς ΝΔ. Έχει κατευθείαν μήκος 30μ. η δε υψομετρική διαφορά από την είσοδό του είναι συν 20μ. Η θερμοκρασία του κατά τις 22 Μάη ήταν σε μεν το πρώτο θάλαμο 25 βαθμοί Κελσίου σε δε το δεύτερο 17 βαθμοί Κελσίου. Υγρασία 100.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το σπήλαιο Ιμπραήμ φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε σαν οχυρό ή καταφύγιο των κατοίκων κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην είσοδό του υπάρχουν υπολείμματα τοίχου ο οποίος κάλυπτε την τεράστια είσοδο-στόμιο, και προστάτευε αυτούς που το κατοικούσαν. Η ύπαρξη επίσης και της μεγάλης δεξαμενής νερού σε δυσπρόσιτο σημείο ενισχύει αυτή την εκδοχή.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
"ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ"
Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ε.Κ.Τ.